Flower%20%20%20%20%20%20%20%20_edited.png
11-Digitalna-skola-evropski-pilot-progra

Дигитална школа – европски пилот програм

Промовише, препознаје и награђује ефикасну употребу технологија за дигитално учење у школама.

Дигитална школа - европски пилот програм фокусиран је на јачање дигиталних капацитета школе и унапређивање начина на који се дигиталне технологије примењују у процесу наставе и учења.

Школе и наставници који учествују у програму добиће признање за своје вештине и постаће део растуће заједнице дигиталних школа у Европи.

s_edited.jpg

Школе за 21. век

Овај програм, који се реализује у партнерству с надлежним образовним институцијама сваке од земаља учесница, има за циљ да милион ученика узраста 10-15 година стекне вештине критичког мишљења и решавања проблема. Поред стицања вештина критичког мишљења и решавања проблема, деца ће усвојити практичне вештине програмирања и имати прилику за усавршавање својих вештина кроз програмирање физичких уређаја (енг. пхyсицал цомпутинг).


У оквиру програма, свака школа на Западном Балкану ће добити одређен број микробит уређаја – џепних рачунара на којима деца могу да програмирају и користе их за решавање свакодневних проблема из разних школских предмета. Овај уређај омогућава ученицима да уче на забаван, интерактиван и иновативан начин.

За успех и конкурентност на глобалном тржишту рада кључне су вештине попут решавања проблема, критичког мишљења, дигиталне писмености и креативности.

p.jpg

Премошћавање дигиталног јаза за најугроженију децу

Циљ пројекта је унапређивање доступности образовања за ученике који припадају некој од осетљивих група. Пројекат подразумева и нове ресурсе, техничку опрему и рад кроз школске активности усмерене на квалитет учења. Вредност пројекта је око 2 милиона евра, а спроводиће се у 30 школа широм Србије.

Новости

Дигитална школа – ЕУ пилот програм

05. 05. 2021. је одржан вебинар, на коме је представљен досадашњи напредак по једне школе из сваке од земаља које учествују у програму „Дигитална школа – европски пилот програм“. Представник Србије била је Основна школа „Бранислав Нушић“ из Београда, а процес дигиталне трансформације ове школе представиле су Верица Арула и Зорана Ђорђевић. Посебно су нагласиле значај развоја дигиталног сегмента Развојног плана установе, до кога је дошло током реализације пројектних активности.